Athene
12 mei 2024 - Huizen, Nederland
Athene
Vrijdag 10 mei
Wauw, wat een prachtige stad is Athene! We starten, hoe kan het ook anders, met een georganiseerde fietstour.
We hebben een leuke groep met een aantal Hollanders en een Belgisch stel en een Nederlandse gids. Wat weet hij veel te vertellen. Zo horen en zien we 2 wachters bij het parlementsgebouw staan. Griekenland is pas sinds 1975 een vrij land en omdat ze 400 jaar onderdrukt zijn, zie je dit terug bij de kleding en bewegingen van de wachters. Ze hebben rokken aan met 400 plooien, ook aan de baret hangen 400 draden, schoenen van 1 1/2 kilo per stuk die ze heel hoog naar voren schoppen in 4 tellen en naar achteren schoppen als symbool van de eerdere onderdrukking. Ze doen hierbij een hand omhoog. Voor ons al snel een associatie met het fascisme, maar dat is juist iets wat de Grieken vreselijk vinden na jarenlang onderdrukt te zijn geweest.De Grieken zijn trots op hun land en cultuur. Hij vertelt ons dat ze weinig waarde hechten aan bezit. Dit verklaart de vele echte oude en kleine auto’s die we zien en vaak vol zit met deuken. Je familie is het allerbelangrijkste en vaak woont de hele familie in één huis. Omdat de Grieken niet veel verdienen is dit ook goedkoper. Denk maar aan samen koken, oppas etc. Boodschappen zijn hier een stuk goedkoper maar de prijs van een kop koffie varieert enorm. Griekenland doet het zo goed, voornamelijk in de toerisme, dat ze de nationale schuld versneld kunnen aflossen.
Er is natuurlijk ook een schaduwkant aan dit land. Wij hebben onderweg amper politie gezien maar dat is in Athene wel anders. Hier zijn regelmatig demonstraties waarbij de politie zeer hard optreedt en zelfs speciale mensen inzet om te starten met rellen zodat ze kunnen ingrijpen, aldus de gids. Een straathond begon meerdere keren mee te vechten tegen de politie ( zie youtube voor filmpjes hierover) Hij werd dé held tijdens de demonstraties en enorm vereerd. Helaas is het geweld de hond helaas ook fataal geworden.
Hij wordt door de inwoners van Athene vereerd en staat enorm groot afgebeeld op een muur. Iemand die anoniem wil blijven heeft er zelfs voor gezorgd dat deze muurschildering 24 uur per dag met een camera wordt bewaakt. Gevolg, niemand die probeert de muurschildering te beschadigen.
Na de trip gaan we natuurlijk de Akropolis bezoeken. We fietsen door de smalle straatjes van Plaka en het wordt steeds duidelijker. Van waar je ook kijkt, zie je de prachtige en grote Griekse restanten.. Wat is dit enorm, groot en niet te beschrijven hoe indrukwekkend. Dit moet je gewoon zelf zien. Misschien geven de foto’s een kleine indruk. We lopen uren rond en nog blijf je je verbazen.Het is al laat als we na deze mooie dag in ons hotel terugkomen en in ons bed neerploffen.
Zaterdag 11 mei
Onze laatste dag. We genieten nog even dubbel van dit mooie land. We wandelen in de ochtend door de nationale tuinen in Athene en gaan nog wat highlights af. De tijd vliegt en voor we het weten staan we achterin de laatste metrocoupe met onze fietsen en gaan we naar de luchthaven. We vliegen laat en gaan terug met de trein. De beste aansluiting missen we, het wordt een latertje. Het laatste stuk fietsen we naar huis en dan zal het inmiddels heel ver in de nacht zijn.
Wat hebben we het super fijn gehad. Het is alsof we maanden op reis zijn geweest. We zijn weer uitgerust en vol nieuwe energie. De route was prachtig met zoveel mooie ritten. Zeker in het begin ook behoorlijk pittig met de forse klimpartijen. Zoals we inmiddels wel weten gaat dit na heel wat kilometers door gewenning gemakkelijker. Deze tijd van het jaar is de mooiste tijd om te gaan. Niet te warm, dus het meest ideale fietsweer. Lekker rustig overal en de Grieken hebben ons met zoveel liefde en heerlijk eten overal ontvangen dat het zeker ernaar smaakt om nog eens terug te komen.
Dank voor jullie meereizen en leuke reacties.
Heel veel liefs van ons Jan en Marlies

Hartelijk dank dat we weer mochten mee genieten van jullie fietsavontuur. Petje af voor deze prestatie! We zijn benieuwd waar de volgende tocht heen zal gaan. 😉
Piet en Tineke
Liefs
Hapé en Caroline
En weer zo leuk dat wij mee konden “reizen”.
Welkom thuis waar ook de zon heerlijk schijnt, en we wachten op de volgende vakantie 😉🤣🤣🤣
Lieve groet.