Lourdes en Gavarnie

31 juli 2025 - Gavarnie, Frankrijk

Lourdes en Gavarnie

Dinsdag 29 juli

We slapen als ossen. Dit verschilt nog wel eens per nacht. Het bed is prima maar ‘iets’ kleiner dan we thuis hebben. Het is 1:30 breed dus ‘dichtjes aan dichtjes🙃 Gelukkig koelt het in de nachten af. We slapen meestal zelfs met een fleecedeken over ons zomerdeken.

De dag begint bij Jan al goed🤪 We lopen samen naar de douches op de camping. Als we teruglopen zie ik ineens dat Jan zijn t-shirt nat is. Hij had heerlijk gedoucht maar toen hij de douche netjes met de trekker droogmaakte kwam het einde van de stok tegen de doucheknop aan😂 Gelukkig kan hij er zelf ook de humor van inzien.

We zijn nog maar net aan het rijden als we een meisje zien liften. We nemen haar mee, plek genoeg. Ze blijkt van west naar oost door Frankrijk te trekken maar dan via de bergwandelingen wat wij gisteren hebben gedaan. Ze moest naar de apotheek maar ja, winkels zijn hier niet overal. Ze is super aardig alleen stinkt een uur in de wind naar zweet, dat is wat minder😅

Vandaag gaat de tocht over de col de Aubisque en de col du Soulor, Het is een rit waar we menig racefietser zien ploeteren om naar boven te komen. Er komt geen einde aan de col, wat een prestatie leveren die mensen! Af en toe was het zelfs 13%! Als we bij de top stoppen  kan ik het niet nalaten om te klappen voor diegene die we naar boven zien komen. Wat een prestatie, ik doe het ze niet na.

Net na de top van du Soulor zien we grote vogels boven ons cirkelen. Het zijn vale gieren en met een verrekijker machtig om in de lucht te volgen. We zoeken wat info op en lezen dat ze een spanwijdte hebben van 2.34- 2.70m Het zijn er veel en ze vliegen rondjes in de lucht op zoek naar dode dieren. Ze zijn de opruimers in dit gebied en komen veel voor in dit gebied. Ineens zijn ze ook weer weg vast een lekker hapje ontdekt.

We eindigen na deze supermooie tocht op een prachtige camping met zwembad!  net voor de stad Lourdes. We hebben het laatste plekje dus boffen. Na een poosje lekker gechild te hebben bij het zwembad lopen we naar Lourdes. We hadden nooit kunnen denken waar we terecht kwamen. Op een afstand nemen we een foto van de Notre dame  de Lourdes. Het is een bijna schilderachtige foto. Dan komen we uit bij de grot, waar Maria voor een 14 jarige boerin Bernadette verscheen.

We zien veel mensen in rolstoelen, speciale karretjes geduwd worden door vrijwilligers. Ze gaan langs dd grot of zitten in een halve cirkel eromheen. Een hoop mensen bidden de rozenkrans.

Als we verder lopen bezoeken we de kerk. Het is er niet een maar boven elkaar zitten meerdere kerken. Prachtig licht schijnt door de glas in lood ramen van de koepel naar binnen . We zien mensen van allerlei culturen rondlopen en ook heel veel

mensen in een soort van scoutingkleding rondlopen. Het zijn vrijwilligers. Het terrein is enorm groot en in tegenstelling tot wat we hadden verwacht niet commercieel. Het water van Lourdes kun je gewoon tappen, toiletten gratis en ook alle kerken zijn gratis te bezoeken.  Dan stappen we een Spaanse mis binnen. Er wordt gezongen bij het brood breken wat ondersteunt wordt door diverse mensen met een Spaanse gitaar. Het klinkt verre van saai. De hele kerk zingt mee, wauw die komt even bij ons binnen. Tranen lopen over mijn wangen en ik kan niet meer stoppen met huilen.

Als de mis ten einde is verlaten we even de kerken en lopen het stadje in. Hier heeft in tegenstelling tot het ‘kerkterrein’ de commercie voor een ieder wat wils. Van kaarsen ( dikste 300! Euro) tot mini jerrycans met afbeelding van de Notre dame om het water in mee te nemen. Wij trakteren ons liever op een ijsje.

Wel steken we op de terugweg een kaars op. We kijken vol verwondering hoeveel dikke kaarsen er wel niet staan te branden.

Woensdag 30 juli

Jammer genoeg vertrekken we van deze prachtige camping. Het is mooi qua formaat, zeer goed onderhouden en ook nog alles schoon en super vriendelijk personeel. Tja wat wil je nog meer.

Vandaag rijden we weer onze Tour de France in de camper. We zien ook vandaag weer heel wat sportieve wielrenners van jong tot oud pittige bergen beklimmen.

Het is begin van de middag als we in Gavarnie aankomen. Een zeer geliefd  bergplaatsje. Vanuit hier  kun je lopen naar de grootste waterval van Europa.

Je zou bijna denken dat we een nieuwe hobby hebben, we wandelen wat af. Eigenlijk zouden we stokken moeten hebben, zeggen we elke keer maar lopen dapper door zonder stokken😏

We wandelen niet naar de grootste waterval maar komen aardig dichtbij en spotten wel een andere prachtige waterval. Jan trotseert hier de kou en gaat pootje baden. Nou ik kan je vertellen dat hij nog lang ijsvoeten had. We worden al echte berggeiten door het pad wat we lopen ( klimmen)

Onderweg zie ik zwermen vol met prachtige vlinders❤️ blauw, bruin met oranje en genieten we van het uitzicht. Op veel plekken ligt nog hoog in de bergen sneeuw. Je komt ogen te kort om alles in je op te nemen. Wat is de natuur toch mooi.

We slapen op een hoogte van 1875 m en dat is goed te merken. Het koelt af naar 6 graden in de nacht maar heerlijk om in te slapen.

In de avond buigen we ons over de route. Daarover volgende keer meer🤪

Liefs van ons Jan en Marlies

1. Rosemary:
    31 juli 2025
    Bijzonder zo een dienst, de sfeer, ambiance doet je toch iets ook al geloof je niet.
  2. Piet en Tineke Hafkamp:
    31 juli 2025
    Weer een mooi verhaal Marlies! Lourdes is altijd een bijzondere belevenis. Als je al die jongelui ziet die als vrijwilligers rondrijden met de ‘patiënten’, dan is dat al een soort wonder. Dat jij ontroerd was in die kerk tijdens de mis is heel begrijpelijk.
    Dankjewel dat we weer mochten meelezen.
  3. Roelie Loois:
    31 juli 2025
    Ik ben blij dat jullie dezelfde ervaring hebben gehad in Lourdes als wij destijds. Wat je er ook van vindt, het blijft indrukwekkend. Dankjewel weer voor jullie verhaal. Wel heel dapper hoor, slapen op 1800 meter brrrr!
  4. BERT van der roest:
    31 juli 2025
    het weer hee l leuk groetjes
  5. Thea Smeele:
    1 augustus 2025
    Prachtig verhaal weer. Ik had het zelfde Marlies ik heb staan te huilen zo greep het me aan. Prachtig alles zo maak ik het weer mee. Liefs Tante Thea.
  6. Margot Reeuwijk:
    Prachtig verhaal 🥰
  7. Hanneke Duurland:
    1 augustus 2025
    Je verhaal over Lourdes ontroerde me net zoals het me destijds ontroerde om daar te zijn! Je schrijft mooi, met al die details.
  8. Marianne:
    Prachtig verhaal weer. 🤩
  9. Ton:
    1 augustus 2025
    Prachtige foto van jullie bij die waterval😍🥰😉