Regen.

6 mei 2026 - Colmar, Frankrijk

Dinsdag 5 mei

In de nacht word ik wakker van de regen. Het was al voorspeld, ik lig heerlijk dus draai mij nog even om. Als we opstaan is het nog niet droog geweest en dat blijft zo de hele dag. Er gaat hier vandaag 22! ml vallen.

Toch gaan we naar de toren van Pisa, we zijn immers zo dichtbij. De toren is bijna 56 meter hoog en gemaakt van marmer en weegt ruim 14 ton. Ze begonnen ooit met de toren in 1173. Elke keer zat er weer jaren tussen dat men verder ging met bouwen. Ze probeerde wel elke keer de toren weer recht te zetten tijdens de bouw, maar dat lukte niet. De toren is een poos dicht geweest voor renovatie omdat ze bang waren dat de toren om zou vallen. Ze hebben hem uiteindelijk een halve meter rechter kunnen zetten, hij hangt nu nog 4 meter over. Ze konden de toren ook recht zetten, maar ja dan komt er geen toerist meer kijken. Gelukkig hebben experts gezegd dat hij de eerste 3 eeuwen niet kan omvallen.

Het regent hier zo hard dat het gewoon grappig is. Horde mensen met poncho’s aan of in de haast gekochte paraplu’s lopen in een hoog tempo door de straten. Velen in een rijtje achter de gids met een vlaggetje aan. Van dichtbij zie je dat iedereen ondanks alle bescherming doorweekt is. Het water spoelt ook letterlijk door de straten en de regen komt nog steeds met bakken naar beneden met af en toe met een klap onweer. Het houdt de toerist niet tegen om foto’s te maken waarin ze de toren tegenhouden etc etc. We maken ook wat foto’s van de enorm scheve toren en gaan dan op een holletje terug naar de camper. We missen een hoop maar het is echt niet te doen. Wij hebben het geluk dat we in de camper ons kunnen omkleden, menig toerist moet vast daarna weer door de bus in😰

We rijden verder en proberen vandaag een grote afstand af te leggen. We eindigen op een prachtige plek in Zwitserland aan het meer Lago di Lugano, maar kijken er naar vanuit de camper.  Twee paar schoenen zijn doorweekt en zo blijven alleen een paar sandalen over. Niet getreurd hoor we hebben boeken en Jan werkt zijn administratie bij, maar het is wel wat saai. Liever lopen of zitten we buiten in het zonnetje.Helaas voorspellen ze morgen niet veel beter😰

Woensdag 6 mei

Yep, ook vandaag regen. Dus alleen een foto van het mooie meer en door😜We rijden door Zwitserland en tussen de enorme bergen in genieten we van het Marklin landschap. Wat zal het mooi zijn om hier met de trein doorheen te rijden. Ik lees dat je dan door de Gottardtunnel gaat en die dan 57 km lang is😱Nu nemen we de tunnel voor de auto’s en vinden die al lang, bijna 17 km. Helaas schijnt niet aan de andere kant de zon, die is in Nederland😂 Het is niet anders. We rijden door tot de plaats Colmar. Voor mijn gevoel zijn we er ooit met de fiets geweest, maar we kunnen er niets van terugvinden. Hier vinden we een plaats bij een haventje. Het is zonde er liggen heel wat schepen maar allemaal heel slecht onderhouden. We zetten de paraplu op en lopen naar het veelkleurige stadje. Er is heel veel mooie graffiti art te zien. Wat tovert dit saaie plekken toch om tot veelkleurige kunstplekken waar je even stilstaat om het te bewonderen. Vakwerkhuizen met veel bloemen markeren het toeristische stadje. We dwalen er wat rond en eten een Flammkuchen. We dachten dat dit een Duits gerecht was, maar het stadje hier staat hierom bekend. Hoe mooi het stadje ook is, we merken dat het door de regen er toch mistroostig bij ligt.

Morgen rijden we door naar Luxemburg. Sturen jullie even wat zonnestralen deze kant op?

Liefs van ons Jan en Marlies

1. Roelie Loois:
    7 mei 2026
    Hé Meer van Lugano…stonden wij vorig jaar ook een nachtje…
  2. Marlies van roomen:
    7 mei 2026
    Nee, helaas Tineke we waren al van dat even door en door nat en koud. Hierdoor geen zin meer om het te gaan bekijken😰
  3. Piet en Tineke Hafkamp:
    7 mei 2026
    Zijn jullie nog wel in de mooie kerk in Pisa geweest?
  4. Petty:
    8 mei 2026
    Ohw wat jammer dat het weer niet mee zit😬 toch veel gezien, en hopelijk uitgerust deze trip 😉😎